Húsvét Info

Tojásfestés, tojásdíszítés technikák

tojásfestés

A szép festett tojásokat sajnos kezdik teljesen felváltani a csoki tojások, csoki nyulak, pedig egy kézzel festett vagy díszített tojás nagyon jól mutat az ünnepi asztalon, és a locsolók számára is szebb ajándék, mint a csoki változat. Festhetünk főtt tojásokat, de ezeket jobb minél előbb elfogyasztani, vagy kifújt tojásokat, amelyet hosszú ideig megőrizhetnünk. Íme néhány a régi idők tojásdíszítési technikái közül, amely közül egyik-másik rengeteg türelmet és kézügyességet igényel. Utána pedig következzen pár tipp azoknak, akik egyszerűen, gyorsan szeretnének szép tojásokat varázsolni a húsvéti asztalra.

Hagyományos tojásdíszítési technikák:

 1. Patkolt tojás
 2. A tojáspatkolás az egyik legbonyolultabb tojásdíszítési technika, amelyhez általában libatojást és ólomlemezt használnak. A tojáspatkolás lényege, hogy a kifújt tojásra, kicsi fémdíszeket szegelnek fel, melyek rendszerint patkó alakúak, de gyakorlatilag bármi lehet a díszítés. Tojáspatkolással csak néhányan foglalkoznak Magyarországon, mert rendkívüli kézügyességet, türelmet és kitartást igényel.

 3. Karcolt tojás
 4. Tojásfestékkel vagy természetes színezékkel fessük be a tojásokat sötétebb színűre. Egy tűvel karcoljunk rájuk mintákat. Ezt a módszert főtt tojáshoz alkalmazzuk, mert a kifújt tojás könnyen elrepedhet.

 5. Berzselt vagy leveles tojás
 6. berzselt tojás

  Ez a módszer viszonylag egyszerű, de nagyon mutatós tojásokat készíthetünk vele. A tojásokra tegyünk rá kisebb, szép formájú, cikk-cakkos szélű leveleket (pl. petrezselyemlevél), és egy harisnyával rögzítsük őket a tojásra. A harisnya két végét szorosan kötözzük be, hogy ne mozduljanak el a levelek. A tojásokat főzzük vöröshagyma vagy cékla levében, ha a lé beszínezte a tojásokat, vegyük ki őket, hagyjuk őket megszáradni, és mikor kibontjuk őket a levélminták szépen kirajzolódnak a tojáson.

 7. Maratás
 8. Itt használhatunk kifújt tojást is. A lényeg, hogy már megfestett tojásokat használunk. A festéket ecettel maratjuk le a tojásról, mégpedig úgy, hogy egy fogpiszkálót az ecetbe mártunk, és azzal festjük a tojásra a mintát.

 9. Viaszos technika
 10. viaszos technika

  A viaszos technika talán a legrégebbi tojásdíszítési mód. Festés előtt a tojásokra viasszal rajzoljunk mintákat, majd tegyük őket a festékbe. A tojás a festékben megkapja a kívánt színt ott, ahol a viasz a tojás héját nem takarja. Miután megszáradt, töröljük le, vagy olvasszuk le a viaszt, és így kirajzolódik a ráírt, rárajzolt minta.

Tojásfestés természetes anyagokkal

A mesterséges tojásszínezők helyett használunk inkább természetes színezőanyagokat, mert így ha főtt tojást festünk, biztosan nem jut be semmiféle káros anyag a tojásba, amit majd később megeszünk.

 • Hagyma: A lila hagyma és a vörös hagyma héja is nagyszerű tojásfestő anyag. Minél tovább hagyjuk a tojásokat a lében, annál intenzívebb színt kapunk.
 • Vöröskáposzta: A vöröskáposzta leve kéke festi a tojásokat, de csak akkor, ha hidegen helyezzük bele azokat. Hagyjuk a levet kihűlni, és csak utána tegyük bele a tojásokat.
 • lilakáposzta

 • Céklalé: Szép piros tojásokat festhetünk céklával. A már megfőtt tojásokat tegyük a céklalébe, amihez egy kevés ecetet adtunk, és hagyjuk benne őket néhány órát, hogy szép színt kapjanak.

Egyszerű tojásdíszítési ötletek kezdőknek

Tojásfestés alufóliával

Gyűrjük össze, majd simítsunk ki egy négyzet alakú alufóliát, amibe belefér a tojásunk, majd kenjük be akrilfestékkel. Helyezzük el a tojást a festékes fólia közepén és finoman borítsuk be vele a tojást. Óvatosan nyomjuk rá a fóliát a tojásra, majd bontsuk ki, hagyjuk megszáradni a festéket.Fehér héjú tojáson mutat igazán jól ez a technika.

Decoupage (szalvéta technika)

decoupage tojás

A kifújt tojásokat kenjük be decoupage ragasztóval ott, ahova mintákat szeretnénk felvinni, de akár az egész tojást is beboríthatjuk szalvétával. A szalvétát egy rétegben simítsuk a tojásra, majd kenjük le még egy réteg ragasztóval. Festett tojásokra is decoupage-olhatunk mintákat, csak válasszunk világosabb színeket, hogy a minta jól látsszon.

Csíkos tojások befőttes gumival

Fehér héjú tojásokon látványos ez a technika. Húzzunk befőttes gumikat, pici műanyag hajgumikat a tojásra, és tegyük őket festékes lébe, ahol a gumi van a tojáson, ott a festék nem fogja be, így készíthetünk könnyen csíkos tojásokat.

Pöttyös tojás egyszerűen

Fessük egyszínűre a tojásokat természetes anyagokkal, vagy akár hobbifestékkel. Egy radíros végű ceruzát nyomjunk festékbe (tempera, hobbifesték), és a radírral nyomjunk színes pöttyöket a tojásunkra.

Flitteres tojás

Hobbiboltban kapható hungarocell tojást díszítsünk színes flitterekkel, úgy, hogy apró gombostűket nyomkodunk a flitterek közepébe.

Flitteres tojás

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük