Húsvét Info

Húsvét Egyiptomban

Húsvét Egyiptomban

Azt gondolhatjuk, mivel Egyiptomban a lakosság nagy része muszlim vallású, a húsvétot nem ünneplik. A keresztény hagyományokon alapuló húsvétot valóban nem, de a kopt húsvétot követő hétfőn tartott Sham el-Nessim ünnepet igen. Amint látni fogjuk van némi hasonlóság ezen ünnep és a mi húsvétunk között. A kérdés továbbra is az: milyen a húsvét Egyiptomban?

Húsvét Egyiptomban: kopt szokások

 A koptoknál a húsvétot szintén böjt előzi meg, csak nem 40 napig, hanem 55 napig tart. A böjt ideje alatt nem esznek húst és állati eredetű termékeket, például tojást, sajtot.  A Virágvasárnapot ők pálmavasárnapnak hívják. Virágok helyett pálmaágakkal díszítik a templomokat és barka helyett pálmaágakat szentelnek szenteltvízzel, melyeket a gyereknek ajándékoznak.

A koptok a Szenthét idején zöldségféléket és babot fogyasztanak. Ezen a héten minden nap eljárnak a templomba. Krisztus feltámadását a harangok zúgása és a meggyújtott gyertyák fénye is jelzi számukra. A húsvét vasárnapot családjaik és rokonaik körében töltik, melyet különleges vacsorával koronáznak meg.

A húsvét hétfő nemzeti ünnep Egyiptomban, mely ókori hagyományokon alapszik.

Húsvét Egyiptomban: a Sham el-Nessim, a tavaszváró ünnep

Ez az ősi ünnep egészen az Óbirodalom idején uralkodó Harmadik dinasztiáig vezethető vissza az ókori Egyiptomban. Tehát mintegy 4700 éves ünnepről van szó. Az ókori egyiptomiak a tavaszi napéjegyenlőséget ünnepelték ezzel az ünneppel.

Amikor a Római Birodalom idején Egyiptom keresztény ország lett a Sham el-Nessim csatlakozott a keresztény húsvéthoz. Az arab hódítás idején valójában megmaradt ez a tradíció, és mára a húsvét hétfő lett a Sham el-Nessim napja, létrehozva ezzel az egyik legnagyobb muszlim ünnepet.

Ez a nap hasonlóan a mi húsvétunkhoz az egybegyűlés, a jókedv, a tojásajándékozás, a finom ételek napja. Ezen a napon az egyiptomiak kivonulnak a parkokba, nagyobb terekre, kertekbe, a Nílus partjára és közösen elfogyasztják az ilyenkor szokásos tradicionális ételeiket, mint a sózott hal, hagyma és tojás. Már előzőleg tojást festenek, melyeket a helyi mintákkal díszítenek.

Ezen a napon a tojás fogyasztása, festése és ajándékozása szintén az ünnep ókori gyökereihez vezethető vissza. A tojás jelképezi az új életet és az új kezdetet. Nem véletlenül, hiszen gondoljunk csak bele, a tavasz a természetben maga az újjászületés és valami új kezdete.

Ezen a napon az egyiptomiak esznek, táncolnak, énekelnek, együtt vannak. Sok család ilyenkor elutazik a tengerhez és élvezik az ebben az időszakban lévő kellemes időjárást. Már kellően meleg van, de még nincs az a tikkasztó hőség. A sham el-Nessim vagy ha úgy tetszik a húsvéthétfő, igazi örömünnep az egyiptomi emberek életében.

Források: www.egypttoday.com ; wemagazin.com ; Wikipedia – Sham_Ennessim

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük