Húsvét Info

Húsvéti tojás

húsvéti tojás

A húsvéti tojás szimbóluma elválaszthatatlan a Húsvéttól. A tojásfestés, tojás ajándékozás locsolkodásért cserébe és a tojás evése Húsvétkor részben a keresztény, részben pogány szokásokhoz kapcsolódik.

A hagyományok szerint vannak díszített és egyszínűre festett húsvéti tojások. Utóbbi jobban elterjedt, a Közép és Nyugat Európai térségben. A díszített tojás inkább Kelet-Európára jellemző. Magyarországon kezdetben a piros tojás volt a húsvéti tojás. A tojás piros színe Krisztus vérét szimbolizálja, míg belső festetlen része Krisztus verejtékét.

A tojás díszítés eredetileg nem keresztény szokás volt, noha a Húsvét keresztény ünnep. A pogány hagyományok később vegyültek a keresztény hagyományokkal így jelenhetett meg a húsvéti nyúl és a húsvéti tojás is, mint hivatalos húsvéti szimbólum. Ma már a legkülönbözőbb húsvéti tojásokkal találkozhatunk. Készül fából, csokoládéból, filcből, gyapjúból, porcelánból…stb.

A Húsvéti tojás, mint az újjászületés szimbóluma

Mit szimbolizál valójában a húsvéti tojás? Évezredek óta az újjászületés és az élet jelképe. Ahogy a kiscsibék kikelnek a tojásból, úgy fakad élet a tojásból. A tojás az a hely, az a burok, ahol az élet ki tud fejlődni.

A tojás egyben szimbolizálja Jézus Krisztus feltámadását, ami a húsvéti ünnepek központi eseménye.

A Húsvéti tojásfestés eredete

Hogy miként lett hagyomány a piros tojás, arra van egy nagyon kedves monda, ami egy csodáról számol be.
Egy asszony tojásszedés közben hallotta meg a hírt, hogy Krisztus feltámadt. Amikor elsietett, hogy beszámoljon a falubelieknek, azok nem hittek neki és gúnyosan csak annyit mondtak, hogy ez annyira igaz, minthogy piros tojásokat szedett ma az asszony a tyúkok alól. A nő lenézett a kötőjébe, ahol a tojások pirosan néztek vissza rá. Csoda történt. A feltámadás hírét vivő asszony tojásait Krisztus pirosra festette.

Az első tojás festésről szóló emlék Strassbourgból származik, 1615-ből.

Festett Húsvéti tojások:

Díszített húsvéti tojások:

A legdrágább Faberge húsvéti tojás:

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük