Húsvét Info

Főtt tojás készítése

Főtt tojás
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

A főtt tojás készítése vagy kemény tojás készítése az a fajta recept, amit sokan csak azért sem írnak le. Milyen ciki, hogy ezt valaki nem tudja?! – gondolhatják talán egyesek.

Mégis, a főtt tojás egy ugyanolyan étel, mint más. Lehet jól elkészíteni, és lehet úgy, hogy igazából azt sem tudjuk, mit csinálunk. Ha már főzünk, akkor pedig miért ne csináljuk jól – szóval most megmutatom neked a főtt tojás készítésének pontos lépéseit. És azt, hogy mitől és hogyan lesz a kemény tojás szép, és nem töredezett.

A főtt tojás készítésének titkai

 • A kemény tojás főzéséhez megfelelőbb a nem teljesen friss tojás, azt ugyanis a végén könnyebb megpucolni. Ha bolti tojást veszel, akkor érdemes azt főzni, amelyik már a lejárathoz közeli.
 • A tojást szobahőmérsékleten kezdd el főzni, különben megreped a héja, kissé kifolyik a fehérje és nem lesz szép. Ha hűtőben tárolod a tojásokat, akkor főzés előtt 10 percre tedd meleg vízbe.
 • A tojásokat szobahőmérsékletű vízben tedd föl főzni. Így van idejük átvenni a felmelegedő víz hőjét, nem fognak megrepedni.
 • A főtt tojás főzési ideje 8 perc, forrástól számítva. Nem kell tovább főznöd, a tojás így is kemény. Ha sokáig főzöd, akkor a sárgájának a külseje kékes-zöldes lesz.
 • Ha kész, a főtt tojást vedd le a tűzről, és hideg vízzel öblítsd át többször. Az a lényeg, hogy teljesen lehűljön az edény és a tojások is, hogy könnyen pucolható legyen.
 • Hagyd állni hideg vízben – amikor már teljesen lehűlt – legalább 10 percig.
 • A tojásokat törd meg, lehetőleg minél nagyobb felületükön. Én enyhe mozdulatokkal meg szoktam görgetni a konyhapulton, akkor az egész héja megtörik. Mártsd meg folyó hideg víz alatt, és óvatosan kezdd el leszedni a héját, a belső hártya mentén. Ha így jársz el, akkor szép marad a főtt tojás, nem fog betöredezni a fehérje.

Az esztétikus főtt tojás

Ha a fenti lépéseket betartod, akkor a főtt tojás mindig tökéletes lesz, és ráadásul szép is.

Nem bonyolult, mégis a tojás főzésének is megvannak a maga szabályai. Szobahőmérsékletű tojás – 8 perc főzés – 10 percig lehűtés; Ez a titka annak, hogy a főtt tojás szép legyen és ne töredezett!

A főtt tojás elkészítése:

 1. A főtt tojás készítéséhez szobahőmérsékletű tojásokat használj. Ha hűtőben vagy hűvös helyen tárolod őket, akkor 10 percre tedd meleg vízbe.
 2. A tojásokat szobahőmérsékletű vízben tedd föl főzni.
 3. Forrástól számítva 8 percig főzd.
 4. Ha kész, a főtt tojást vedd le a tűzről, és hideg vízzel öblítsd át többször.
 5. Hagyd állni hideg vízben – amikor már teljesen lehűlt – legalább 10 percig.
 6. A tojásokat törd meg, lehetőleg minél nagyobb felületükön. Mártsd meg folyó hideg víz alatt, és óvatosan kezdd el leszedni a héját, a belső hártya mentén. Ha így jársz el, akkor szép marad a főtt tojás, nem fog betöredezni a fehérje.

2 Comments

 1. Endrődy Hanna

  Hát bizony, ilyen tanácsokra nagy szükség van!!!
  Köszönettel a fiatal háziasszonyok nevében is, akik nem is sejtik, milyen hasznos lehet egy-egy ilyen ” egyszerű” segítség, tanács.
  Köszönettel
  Hanna

  Reply
  1. Szilágyi Balázs (Post author)

   Nagyon örülünk neki, hogy hasznos volt! 🙂

   Reply

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük