Húsvét Info

Kell-e ajándék húsvétra?

Ajándék húsvétra

Húsvét a locsolkodás, a móka, a csoki tojások, a nyuszi és a tavasz ünnepe. Valójában pedig a kereszténység legfontosabb ünnepnapja, amikor Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk meg. Ha ilyen nagy ünnep, akkor felmerül a kérdés: kell-e ajándék húsvétra? És ha igen, ki kapjon ajándékot?

Ajándék húsvétra?

Régi hagyomány, hogy húsvétkor a fiúk locsolkodni járnak a lányos házakhoz. Persze ma már nincs akkora népszerűsége, mint valamikor régen, de azért még ma is elmennek a fiúk és férfiak locsolkodni legalább a rokonokhoz és a közeli barátokhoz, ismerősökhöz. Locsolkodásért pedig valamilyen apró ajándékkal szokás kedveskedni. Ez lehet akár festett piros tojás, csoki tojás vagy éppen csoki nyuszi, de az is előfordul, hogy a fiúkat ilyenkor pénzzel ajándékozzák meg.

Manapság vannak olyan családok, akik a karácsonyi ajándékozáshoz hasonlóan, húsvétra is ajándékot vásárolnak. 2019-ben készült egy felmérés (Bónusz Brigád és a GKI Digital közös felmérése, további info a forrásban megjelölt helyen), amelyben a 18 évesnél idősebb internetezőket kérdezték meg az ajándékozási szokásaikról. Ebből kiderül, hogy a válaszadók 35%-a szerint ajándék húsvétra nem jár. Ugyanakkor a karácsonyi ajándékozásról csupán a válaszadók 1%-a gondolja úgy, hogy nem kötelező. Ebből kiderül, hogy a húsvéti ajándékozás még koránt sem annyira elterjedt Magyarországon, mint akár a karácsonyi, szülinapi vagy névnapi ajándékozás.

Locsolásért piros tojás

Persze vannak olyan elmaradhatatlan kis ajándékok, amik húsvétkor is kötelező számba mennek. Ilyenek a piros tojások, vagy ennek a mai modern formája: a csoki tojások. A húsvéti készülődés fontos része volt egykor a tojásfestés. A lányok ugyanis saját kézzel készítették el a festett tojásokat a hozzájuk érkező locsolóknak.

Olyan családokban, ahol gyerekek is vannak, szuper közös program lehet a tojásfestés. Még akkor is, ha nemcsak lányok vannak a lurkók között. A tojásfestést még a fiúk és talán az anyukák és az apukák is élvezik.

Húsvéti közös program

A legjobb ajándék húsvétra egy közös program azokkal, akik fontosak számodra. Mivel húsvétkor négynapos szabad hétvégénk van (nagypéntek és húsvéthétfő is munkaszüneti nap), és együtt van a család, érdemes valamilyen közös programot szervezni. És itt most nem kifejezetten a wellness hétvégéről, szállodába elvonulós programra gondolok (persze az is kitűnő lehet). Szuper közös program lehet akár egy nagy családi séta, kirándulás vagy úszás. A nagyobb gyerekkel lehet kreatív közös programot szervezni, ilyen lehet például egy közös barkácsolós délután, egy rajztanfolyam közös rajzolással vagy akár más kézműves tanfolyam ékszerkészítéssel, selyemfestéssel.

Persze az ilyenkor hagyományos húsvéti tojáskeresés sem maradhat ki a a közös programokból. Ha gyermek van a családban, akkor szinte kötelező elrejteni néhány csokitojást a házban, vagy a kertben, ahol a gyermekek és felnőttek közösen kereshetik a tojásokat, vagy más elrejtett finomságokat.

Húsvéti lánykérés

Tanfolyamot húsvétra

Lehet azonban akár ennél extrémebb ajándékot is adni nagyobb gyerekeknek, fiatal felnőtteknek. Pl. valamilyen tanfolyam a megajándékozott érdeklődésének megfelelően.

Néhány ajándék tanfolyam ötlet a teljesség igénye nélkül:

Lánykérés húsvétkor

A húsvéti lánykérés talán nem annyira népszerű, mint a Valentin-napi vagy a karácsonyi lánykérés, de ennek is meg lehet a szépsége. A különböző ünnepek azért is népszerűek az arany eljegyzési gyűrű átadására, mert ilyenkor a család egyébként is együtt van általában. Talán még a külföldön élő, dolgozó családtagok is hazaérkeznek ilyenkor. Így senki nem marad le a nagy pillanatról.

Emellett több szuper lánykérő ötletet is meg lehet ilyenkor valósítani. Ha már eldöntötted és belevágsz a húsvéti lánykérésbe, akkor van itt néhány ötlet, amit megvalósíthatsz, akár külön-külön, vagy kombinálva néhányat:

 • saját költeményű locsolóvers, melynek végét úgy alakíthatod át, hogy benne legyen az a bizonyos nagy kérdés is;
 • húsvéti piros tojás keresés térképpel, melyen akár a gyűrűt is be lehet jelölni;
 • gyűrű elrejtése csoki tojásba, csoki nyusziba, esetleg a Kinder meglepetés tojás dobozába rejtve;
 • a locsolkodásra szánt kölni üveg nyakára csúsztatott gyűrű
 • egy csokor tavaszi virágban elrejtett gyémánt gyűrű.

Kell-e akkor ajándék húsvétra?

A fő kérdésre, hogy kell-e ajándék húsvétra, talán nincs sem jó, sem rossz válasz. Mindenkinek a saját lelkiismeretére és józan eszére van bízva, hogy mit ajándékozunk ezen az ünnepen. Mert a lényeg nem is az ajándékozás maga, hanem az, hogy másoknak örömet tudjunk okozni. Ehhez pedig nem minden esetben van szükség tárgyi ajándék vásárlására. Néha elég egy jó szó, egy figyelmesség vagy csupán az, hogy együtt van az egész család.

Forrás: alon.hu

2 Comments

 1. Kovacs Marika

  Ne vicceljünk már, nem kell ajándék húsvétra!

  Reply
  1. Nagy Anna (Post author)

   Kedves Margó!
   Köszönjük a hozzászólást. Ez is egy vélemény. Mi a honlapon igyekszünk minden az ünneppel kapcsolatos dologra kitérni. És sajnos, vagy nem sajnos, ma már több családban is téma a húsvéti ajándékozás.
   Kellemes készülődést az ünnepekre!

   Reply

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük