Húsvét Info

Húsvét 2016

húsvéti tojás

Mikor lesz húsvét 2016-ban? Húsvét időpontja, húsvét dátuma 2016-ban, húsvét vasárnap és húsvét hétfő is!

Mikor van húsvét 2016-ban? A kérdést az ember gyakran teszi fel, hiszen a húsvét időpontja minden évben változó

Húsvét 2016

2016-ban húsvét az alábbi napokra esik:

  • Húsvét vasárnap 2016: március 27.
  • Húsvét hétfő 2016: március 28.

A húsvét vasárnap és hétfő Magyarországon 2016-ban is munkaszüneti napok.

Húsvét időpontjának számítása:

A Húsvét egy mozgó ünnep, ami azt jelenti, hogy nem esik minden évben ugyanarra a naptári dátumra. Időpontját a Nap és a Hold mozgása határozza meg. Húsvét időpontja a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Húsvét vasárnapja legkorábban március 22-ére, legkésőbb április 25-re eshet.

A húsvét időpontjának meghatározása gyakran vita tárgya volt a történelem során.

Először az első niceai zsinat határozta meg húsvét időpontját kr. u 325-ben, amely szerint húsvét a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra esik. A húsvét meghatározására használt metódust 1582-ben rögzítették, amely tartalmazta mit kell az egyházi naptár értelmében „tavaszi napéjegyenlőségnek” illetve azt követő „teliholdnak” tekinteni.

A keleti egyház azonban egy régebbi, a VI. században élt Dionysius Exiguus által megalkotott módszer szerint számítja a húsvét időpontját, amely alapgondolatát tekintve megegyezik a nyugati számítással, csak nem tartalmaz naptárkorrekciót.

Ferenc pápa 2015 nyarán bejelentette, hogy a római katolikus egyház kész változtatni a húsvétszámítás módján, hogy a katolikusok húsvétja egybeessen más keresztény vallások húsvétjának időpontjával.

Forrás: Wikipédia

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük